
In deze Europese steden leven mensen in een ongezonde omgeving
Waar willen de mensen in Europa wonen? Deze beslissing is uiteraard een persoonlijke; landen en regio’s hebben verschillende voor- en nadelen – van betaalbaarheid tot het weer, van cultureel tot politiek aanbod. Gezondheidsaspecten spelen ook een rol en worden zeker opgenomen in wereldwijde ranglijsten van steden die het waard zijn om in te wonen.
Bij het onderzoeksinstituut ISGlobal, het Barcelona Institute for Global Health, ligt de nadruk op Europese steden en hun gezondheidslast. Op een website stelt de instelling haar rankingresultaten samen, die gebaseerd zijn op studies. Een topplaats betekent hier echter bijzonder slechte omstandigheden!
Wat luchtverontreiniging betreft, lopen steden in Noord-Italië, Oost-Tsjechië en Zuid-Polen voorop wat de kleinste zwevende deeltjes (PM2,5) betreft. Brescia staat op de eerste plaats, gevolgd door Bergamo.
Geen ademruimte in Madrid, Parijs en Brussel.
In deze industrieel zwaar verontreinigde regio’s is de absolute gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid zwevende deeltjes relatief hoog. De evaluatie gaat in dit verband echter ook over sterfte, bijvoorbeeld hoeveel vroegtijdige sterfgevallen jaarlijks zouden kunnen worden vermeden als de steden zich zouden houden aan de aanbevelingen van de WHO inzake maximumgrenswaarden die tot nu toe van kracht waren en die onlangs zijn aangescherpt.
Op de ranglijst van stikstofdioxideverontreiniging (NO2) staan meer grote en grote steden. Achter Madrid (1), Antwerpen (2) en Turijn (3) staan Parijs (4), Milaan (5), Barcelona (6) en op de 8e plaats Brussel. Aan het andere eind van de luchtverontreinigingsschaal, waarbij 858 steden in aanmerking worden genomen, bevinden zich voornamelijk Scandinavische regio’s.
Voor Nederland scoort Almere het best en ligt in de groene zone voor fijnstof en NO2. Wat fijnstof betreft, is de luchtkwaliteit in Heerlen het slechtst, en wat NO2 betreft, is de luchtkwaliteit in Rotterdam en Amsterdam niet goed.
Bron: ISGlobal