Fijnstofmeting bij printers en kopieerapparaten

Bij het gebruik, oderhoud en schoonmaken van fotokopieerapparaten en laserprinters kunnen schadelijke stoffen vrijkomen zo als tonerdeeltjes, carbon black, kleurpigmenten, harspartikels en papiervezeltjes in de vorm van (ultra) fijn stof.

Fijnstof kan leiden tot gezondheidsrisico’s, luchtweginfecties, hoofdpijn, afnemende arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim. Hierdoor kunnen mensen gezondheidsklachten krijgen, ook bekend als de tonerziekte.

Fijnstof door printer toner en kopieermachine

Hoeveel fijn stof een laserprinter of kopieermachine afgeeft, hangt af van verschillende factoren:

– Bouwjaar

– Merk

– Leeftijd

– Uren van gebruik

– Aantal afdrukken per dag

– veel illustraties of weinig tekst

– en nog veel meer

Aristoteles Consulting verricht fijnstofmetingen bij printers en kopieerapparaten op kantoor en homeoffice. Wij voeren fijnstoftests uit op alle gangbare merken, zoals HP, Xerox, Epson, Canon, Brother, Samsung, Ricoh, Minolta, …

Hoe voeren we fijnstofmetingen i.v.m. printers en kopieerapparaten?

Een professionele deeltjesteller wordt direct naast de te meten apparatuur geïnstalleerd, die de deeltjesconcentraties met vooraf bepaalde tijdsintervallen registreert. Hierdoor kan het verloop in de tijd van de fijnstofemissie worden gemeten en later grafisch worden weergegeven.

Tijdens het onderzoek noteert onze meettechnicus de afdruktijden en, indien mogelijk, het soort documenten. Deze extra informatie kan worden toegevoegd aan de grafieken in het meetrapport.

Als er meerdere apparaten in één ruimte staan en er veel documenten worden afgedrukt, adviseren wij een monitoringproject van ten minste 24 uur, waarbij de fijnstofconcentraties worden gemeten en vergeleken, zowel in de printerruimte als in een vergelijkend kantoor zonder printer/kopieerapparaat.

Na het onderzoek ontvangt u een gedetailleerd meetrapport met alle vastgestelde informatie en met duidelijke grafieken.

Wilt u contact met ons opnemen of een offerte aanvragen?

– Vul dan gewoon het contactformulier in!


    *Kies Onderzoek:


    *verplichte velden
    captcha