CO – Koolmonoxide

Introductie

Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, smaakloos, geurloos en niet-irriterend giftig gas, dat iets minder dicht is dan lucht. Het wordt geproduceerd door de onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen zoals (natuurlijk) gas, benzine, kolen, hout en kerosine.
Het mengt vrijelijk met lucht in elke verhouding en beweegt met lucht via bulktransport. Het is brandbaar, kan dienen als brandstof en kan explosieve mengsels vormen met lucht.
Het reageert krachtig met zuurstof, acetyleen, chloor, fluor en stikstofoxide.

Koolmonoxide is niet detecteerbaar door mensen, hetzij door zicht, smaak of geur.

Inhalatie is de enige exogene blootstellingsroute voor koolmonoxide.

Inhalatie is de enige exogene blootstellingsroute voor koolmonoxide.

Koolmonoxide (CO) is aanwezig in kleine hoeveelheden (ongeveer 60-70 ppbv op het zuidelijk halfrond en 120-180 ppbv op het noordelijk halfrond) in de atmosfeer van de aarde, met extreem hoge niveaus in stedelijke en industriële gebieden (ppm-niveaus). Natuurlijke bronnen van koolmonoxide die in de atmosfeer van de aarde voorkomen, zijn de oxidatie van methaan en VOS, geïnitieerd door de OH-radicaal en van onvolledige verbranding geassocieerd met verbranding van biomassa (bijvoorbeeld bosbranden). Kleine hoeveelheden worden ook uitgestoten door de oceaan en door geologische activiteit omdat koolmonoxide optreedt opgelost in gesmolten vulkanisch gesteente bij hoge drukken in de aardmantel.

Het merendeel van de rest van koolmonoxide heeft antropogene bronnen en is afkomstig van chemische reacties met organische verbindingen die worden uitgestoten door menselijke activiteiten, zoals onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen en hout, met name motorvoertuigen, oxidatie van koolwaterstoffen, industriële processen, hoogovens.

Omdat natuurlijke bronnen van koolmonoxide van jaar tot jaar zo variabel zijn, is het moeilijk om de natuurlijke emissies van het gas nauwkeurig te meten.

Stedelijke vervuiling

Koolmonoxide is een tijdelijke atmosferische vervuiler in stedelijke gebieden, voornamelijk door uitlaatgassen van interne verbrandingsmotoren (inclusief voertuigen, draagbare en back-up generatoren, grasmaaiers, elektrisch aangedreven wasmachines, enz.), maar ook door onvolledige verbranding van verschillende andere brandstoffen (inclusief hout, steenkool, houtskool, olie, paraffine, propaan, aardgas en afval).

Binnenvervuiling

In woongebouwen is de normale concentratie 0,5 tot 5 ppm, met concentraties van maximaal 15 ppm in de buurt van gasbranders. Koolmonoxide heeft een dichtheid van 96,5% van de luchtdichtheid, dus het is iets lichter. Als er voldoende schoorsteentrek is, stijgt het geproduceerde koolmonoxide snel met het warme uitlaatgas via de schoorsteen wanneer koolstof onvolledig wordt verbrand. Als de schoorsteentrek van een kachel slecht is, kan koolmonoxide de lucht in de kamer binnendringen en tot vergiftiging leiden. Er zijn vele redenen voor de terugvoer van het uitlaatgas of de ontoereikende ontlading ervan. Wind, verouderde of slecht afgestelde en onderhouden ketels, een ingeschakelde afzuigventilator of een ingeschakeld centraal stofzuigsysteem kunnen bijvoorbeeld tegendruk veroorzaken, wat kan leiden tot terugstroming van het uitlaatgas. Lekkende schoorstenen en kachels, onjuist bemeten schoorstenen of schoorstenen die zijn geblokkeerd door een wespen- of vogelnest, kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat de uitlaatgassen voldoende worden uitgestoten.

Andere bronnen van koolmonoxide in woningen zijn barbecues boven houtskool, houtbranden of het gebruik van propaangasgestookte warmtestralers. Gasfornuizen, emissies van houtpellets in pelletbunkers, auto-uitlaat van aangesloten garages en het gebruik van door verbranding aangedreven beademingsapparatuur en generatoren kunnen ook bronnen van koolmonoxide zijn.

Tabaksrook bevat aanzienlijke concentraties koolmonoxide. Tien gerookte sigaretten verhogen de concentratie met ongeveer 22 ppm koolmonoxide in een ongeventileerde ruimte van 30 m³.

Wierook branden in woningen en openbare gebouwen zoals winkels en winkelcentra kan een bron van blootstelling aan koolmonoxide zijn. Wierook branden kan een belangrijke bijdrage leveren aan blootstelling aan koolmonoxide in culturen waar wierook vaak wordt verbrand, bijvoorbeeld bij religieuze rituelen.

Wat zijn de bronnen van CO?

Hoewel het CO-gehalte van de buitenlucht, b.v. op drukke wegen ​​aanzienlijk bijjdraagt aan de CO-concentratie in binnenruimten, kunnen bronnen in binnenruimten ervoor zorgen dat de CO-concentratie daar meerdere keren hoger is dan de concentratie in de buitenlucht. Belangrijke bronnen binnenshuis zijn gasfornuizen, die worden gebruikt zonder voldoende ventilatie. Lekkende schoorstenen, slecht brandende kachels en vuile schoorstenen kunnen ook in verschillende mate bijdragen tot verhoogde concentraties van koolmonoxide in de binnenlucht. Roken en passief roken veroorzaken extra CO-blootstelling.

Wat zijn de gezondheidseffecten van CO?

·

De meest voorkomende symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn:

· Hoofdpijn

· Misselijkheid

· Braken

· Duizeligheid

· Vermoeidheid

· Gevoel van zwakte

Getroffen mensen denken vaak dat ze het slachtoffer zijn van voedselvergiftiging. Zuigelingen kunnen prikkelbaar zijn en slecht eten.

Neurologische symptomen omvatten:

· Verwarring

· Desoriëntatie

· Visuele klachten

· Syncope (flauwvallen)

· Beroertes

Evaluatie, richtlijnen en grenswaarden

Richtlijn (EU) 2017/164 van de Commissie van 31 januari 2017 tot vaststelling van een vierde lijst van indicatieve grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling overeenkomstig Richtlijn 98/24 / EG van de Raad en tot wijziging van de Richtlijnen 91/322 / EEG, 2000/39 / EG en 2009 / 161 / EU geeft volgende grenswaarden voor werkplekken:

8 uur (gemeten of berekend in verhouding tot een referentieperiode van 8 uur tijdgewogen gemiddelde (TGG 8u)): 23 mg / m³ of 20 ppm

Kortetermijn (Een grenswaarde waarboven geen blootstelling mag plaatsvinden en die gerelateerd is aan een periode van 15 minuten (TGG 15min) tenzij anders vermeld.): 117 mg / m³ of 100 ppm

Hoe kan CO worden geminimaliseerd?  

Naast het controleren en aanpassen van de verbrandingscapaciteit van de apparaten, is voldoende ventilatie essentieel om CO in gebouwen te minimaliseren.

Hoe meten wij CO?

Bij Aristoteles Consulting meten we CO met continu registrerende meetapparatuur. Deze apparaten zijn uitgerust met een elektrochemische sensor. De meetgegevens worden opgeslagen door een datalogger, die na de meting kan worden uitgelezen om informatie over de concentratie te verkrijgen en om gegevenstabellen en grafieken te maken met tijdsafhankelijke variaties.

Ga voor meer informatie naar onze CO-meetpagina.

Wij leveren de oplossing

Wilt u contact met ons opnemen of een offerte aanvragen? – Vul dan gewoon het contactformulier in!







    *verplichte velden
    captcha