Fijnstof meten in kantoren, scholen, zorginstellingen en thuis

 Fijnstof laten meten op kantoor, in de productiehal, in het magazijn, in woongebouwen, op de bouwplaats of in andere plaatsen in de buitenlucht?

Bij Aristoteles Consulting hebben we de juiste meetapparatuur en deskundigheid voor uw fijnstof onderzoek!

Hoe werkt de meting van fijnstof?

Voor milieu- en binnenluchtmetingen gebruiken wij continu registrerende meetapparatuur. Deze apparaten zijn uitgerust met een optische deeltjesteller (OPC). De gemeten gegevens worden opgeslagen door een datalogger, die na de meting kan worden uitgelezen of zelfs tijdens de meting online in real time kan worden gevolgd. Realtime meetgegevens worden met IoT-apparaten geregistreerd en opgeslagen in een cloud en via een dashboard in realtime weergegeven.

Wij gebruiken apparaten van onder andere TSI, Aeroqual, Air-Q en Airthinx. Zo kunnen de stofconcentraties van de grootteklassen PM1, PM2.5, PM4, PM10 en TSP worden gemeten of kan het aantal deeltjes van verschillende stofgrootteklassen worden geteld.

We bieden drie verschillende procedures voor het bepalen van fijnstof:

Screeningtests (momentopname)

Tijdens een screeningstest (of voorlopige meting) meten we ofwel PM1, PM2,5 en PM10 in µg/m³ of de teldeeltjes in kanalen van verschillende grootte in een of meer kamers tijdens een sessie. De meting zal worden uitgevoerd in overeenstemming met geldende richtlijnen.

Voor de eigenlijke meting doen we een korte inspectie van de gebouwen (ventilatiesysteem, ramen, buitenverkeer, meubels en vloeren, enz.) en vragen naar de redenen voor de meting.

De klant ontvangt een kort rapport met de meetresultaten zonder tabellen en plaatjes.

Het bezoek duurt minimaal een uur, het rapport wordt direct per e-mail verzonden.Monitoring op korte termijn

De kortetermijn monitoring zal worden uitgevoerd volgens standaard richtlijnen. We meten de stof in één of meer kamers tijdens één sessie.

Voor de eigenlijke meting doen we een inspectie van de gebouwen (ventilatiesysteem, ramen, buitenverkeer, meubels en vloeren, enz.) En vragen naar de redenen voor de meting.

Tijdens de meting zullen we de gegevens in de kamers vastleggen en – indien nodig – een PM-meting buitenshuis uitvoeren ter vergelijking.

Direct na de meting krijgt de klant een kort mondeling rapport, gevolgd door een schriftelijk rapport via e-mail met cijfers en tabellen en evaluatie van de vragenlijst. Het rapport wordt binnen een week verzonden.

Het bezoek duurt minimaal twee uur (een meting in één kamer) en is over het algemeen ’s ochtends.Lange termijn monitoring

De lange-termijn monitoring volgt in principe dezelfde procedure als de kortetermijnmonitoring. De verschillen zijn:

  • De meting duurt over het algemeen een week om de meeste dagelijkse activiteiten in de gebouwen te dekken.
  • De klant zal een logboek bijhouden waarin wordt geschreven wanneer de lucht werd vervangen, tapijten werden gestofzuigd, enz.
  • Indien gewenst kan de klant de meetwaarden in real time online bekijken.
  • Na een week worden de dataloggers verwijderd en worden de resultaten uit het logboek besproken. Ook hier wordt een kort overzicht van de resultaten gegeven.
  • Het eindrapport wordt binnen 14 dagen per e-mail verzonden.

Fijnstofmeting voor Arbo en RI&E

Naast fijnstof monitoring voeren wij ook gravimetrische stofmetingen uit, bijv. voor een Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E)-onderzoek. Denk bij deze projecten aan het testen op inhaleerbaar of respirabel stof, kwartsstof, diesel motor emissie (DME) metingen, enz.

Voor deze meetopdrachten gebruiken wij gekalibreerde meetapparatuur van Casella en SKC.

Wat kost een fijnstofmeting?

De kosten van een fijnstofmeting voor bedrijven bedragen 117,50 euro per uur excl. voorrijkosten voor screening tests en metingen op korte termijn.
Voor een compleet fijnstofonderzoek inclusief monitoring over een langere periode en rapportage en/of dashboard, maken wij projectspecifieke offertes.
Voor particulieren hebben wij bovendien een compleet pakket samengesteld dat de luchtkwaliteit meet. Bij het luchtkwaliteitsonderzoek voor particulieren worden niet alleen fijn stof (PM2,5 en PM10) gemeten, maar ook temperatuur, vochtigheid, CO2, TVOC en formaldehyde.


Wij leveren de oplossingWilt u contact met ons opnemen of een offerte aanvragen? – Vul dan gewoon het contactformulier in of bel direct: +31 (0)85 200 7150 !