Op welk moment zou de woning uiterlijk verwarmd moeten worden?

Op welk moment zou de woning uiterlijk verwarmd moeten worden?

In veel huizen in het land blijven de radiatoren dit jaar veel langer koud dan normaal. Maar is dat veilig? En welke rol speelt vochtigheid in koude kamers?

De luchtvochtigheid beïnvloedt het risico van schimmel. Vooral als er geen verwarming is, is voorzichtigheid geboden.

Op welk moment moet je uiterlijk beginnen met verwarmen?

Hier moet men zich niet oriënteren op een specifieke datum of een buitentemperatuur, maar op de aanbevolen temperaturen voor binnenruimten.
De aanbevelingen zijn bijvoorbeeld 20 tot 22 graden voor de woonkamer,
voor kinderkamers en badkamers geldt als richtwaarde 23 °C,
voor keukens 18 à 19 °C en
16 tot 18 graden voor de slaapkamer.

Je kunt de temperatuur wat verlagen door je warmer te kleden. De temperatuur thuis mag echter niet veel onder deze waarden komen.

Wat kan er gebeuren als u niet of te laat verwarmt?

De hele woning koelt langzamerhand af. Mensen hebben dan vaak het gevoel dat het tocht. Het is gewoon dat de vloeren en muren zo koud zijn dat deze indruk wordt gewekt, omdat temperatuurverschillen in de kamer tocht veroorzaken zonder dat ramen of deuren openstaan. Als er vervolgens vocht wordt toegevoegd, bijvoorbeeld door douchen, door het drogen van kleding of door onze huid, die ook vocht afgeeft, of door uitademen, wordt de woning vochtig en kan er over langere tijd schimmel ontstaan. Er kan ook structurele schade ontstaan, bijvoorbeeld loskomend wandbehang.

Dus, als u nog steeds de verwarming uitstelt, moet u momenteel meer ventileren?

In principe is ventilatie belangrijk. Twee tot drie keer per dag moet kruisventilatie plaatsvinden, zodat alle lucht in de kamer wordt vervangen door verse lucht. In de herfst en de winter is de lucht die de kamers binnenkomt echter niet alleen droog, maar ook erg koud. Dan daalt de luchtvochtigheid, maar de kamers blijven koud of worden nog kouder.

Waarom is de actuele vochtigheid soms hoger na het luchten en niet lager dan daarvoor?

Als het buiten mistig is of regent, is de buitenlucht ook vochtig.
“Het is het beste om te ventileren wanneer de vochtigheid buiten niet hoger is dan binnen”.
Wij adviseren een hygrometer voor buiten en één voor binnen te gebruiken. Maar je moet in ieder geval ventileren. Alleen: “Afhankelijk van hoe vochtig de lucht buiten is, moet er langer of korter geventileerd worden.” De optimale vochtigheid binnen ligt tussen 40 en 60 procent.

Waarom beslaan de ramen aan de binnenkant?

Want warme, vochtige lucht van binnen raakt koude ramen. Meestal is de luchtvochtigheid in de kamers te hoog.
Het vocht moet uit de ramen worden verwijderd zodat er geen schimmel ontstaat.

Wat zijn de redenen voor een hoge luchtvochtigheid?

Naast klassiekers als douchen of kleren drogen, komt het vocht ook uit onze huizen zelf; bakstenen muren of meubels nemen het bijvoorbeeld op en geven het na verloop van tijd langzaam weer af.

Wat levert kierventilatie op?

Deze ventilatie is in geen geval een alternatief voor goede kruisventilatie, aangezien de luchtuitwisseling hier veel te klein is om alle oude, muffe lucht naar buiten te transporteren.
Als het raam de hele dag op een kier staat, bestaat ook het risico van schimmelvorming. Dit komt doordat het raamkozijn sterk afkoelt, de lucht zich ophoopt en er zich condensatie vormt.
Op het eerste gezicht lijkt deze spleetventilatie een goed idee: het geeft veel mensen een goed gevoel dat er altijd wat frisse lucht binnenkomt en dat ze niet in een soort terrarium zitten. Maar vooral in dit vochtige, winterse seizoen is het niet aan te bevelen.

Wilt u de kamertemperatuur en -vochtigheid meten of over een langere periode laten monitoren?

Met onze speciale dataloggers kunnen wij verschillende parameters van de ruimtelucht monitoren en grafisch documenteren.

Wij sturen u graag een vrijblijvende offerte.