Huishoudelijke schoonmaakmiddelen stoten ook schadelijke gassen uit

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen stoten ook schadelijke gassen uit – ecologische producten stoten aanzienlijk minder uit dan conventionele producten

Een Amerikaanse milieugroep heeft 30 veelgebruikte supermarktproducten laten analyseren. De resultaten laten ook zien waarom we spuitflessen beter kunnen vermijden.

Het toilet moet echt schoon zijn, de kraan van de wastafel moet glimmen en de gootsteen in de keuken natuurlijk ook. En alles moet ook nog lekker ruiken. Hiervoor zijn allerlei speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar, die bijna elk huishouden dapper sproeit en smeert. Wees eerlijk: hoeveel verschillende huishoudelijke schoonmaakmiddelen heb jij in je schoonmaakkast staan?

Maar deze producten doen niet alleen wat ze beloven, namelijk vlekken en bacteriën verwijderen. Ze kunnen ook schadelijk zijn, zowel voor de gebruiker als voor het milieu.

Meer dan 500 stoffen gevonden

Dit komt omdat de producten bij het sproeien en schrobben een verscheidenheid aan gasvormige stoffen vrijgeven, bekend als vluchtige organische stoffen (VOC’s). Dit zijn onder andere koolwaterstoffen, chloorgassen, alcoholen en geurstoffen. Een nieuw onderzoek van de Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Working Group heeft onlangs 30 veelgebruikte schoonmaakproducten die verkrijgbaar zijn in gewone Amerikaanse supermarkten getest op VOC’s.

Glas-, toilet-, vloer-, tapijt- en allesreinigers werden geanalyseerd. 14 van hen waren zogenaamde conventionele producten, de anderen waren gelabeld als biologisch of “groen”. Vergelijkbare producten met dezelfde ingrediënten zijn ook verkrijgbaar in Nederland.

De onderzoekers van de milieuorganisatie benadrukten dat ze specifiek wilden onderzoeken of de “groene” producten daadwerkelijk minder schadelijk waren. Voor de tests werd het aantal sprays of gelporties dat in de gebruiksaanwijzing werd aanbevolen, aangebracht in een kamer in een speciaal testlaboratorium. De gassen die daarbij vrijkwamen, werden onmiddellijk afgezogen en geanalyseerd. De reinigingsprestaties van de producten werden niet geanalyseerd.

De winnaars zijn geurvrije eco-reinigingsproducten

In totaal gaven deze middelen 530 verschillende VOS vrij. Zoals beloofd gaven de “groene” schoonmaakmiddelen minder stoffen af per toepassing dan de conventionele, namelijk slechts de helft minder. De roemloze uitschieter was de geanalyseerde organische kamerspray. Deze produceerde over het geheel genomen zeer hoge niveaus van VOS en was ook niet beter dan het conventionele vergelijkingsproduct. De biologische reinigers zonder geurstoffen produceerden de laagste uitstoot. Ze produceerden acht keer minder VOS dan de conventionele producten.

Natuurlijk is niet elke VOS gevaarlijk. Maar 193 van de gedetecteerde stoffen in de reinigingsmiddelen zijn geclassificeerd als schadelijk voor mens en/of milieu volgens toxiciteitslijsten gepubliceerd door autoriteiten in de VS en Europa. Er werden bijvoorbeeld stoffen ontdekt die de luchtwegen, lever of hersenen kunnen aantasten of kanker kunnen veroorzaken.

Veel van de VOC’s die vrijkwamen uit de schoonmaakmiddelen kwamen echter in zulke kleine hoeveelheden vrij dat inademing niet gevaarlijk was. Maar er waren ook uitzonderingen: Twee conventionele bleekmiddelen bijvoorbeeld, zoals die worden gebruikt om het toilet schoon te maken, gaven chloorgassen en formaldehyde vrij. Zelfs in lage concentraties kunnen deze de luchtwegen verbranden of allergieën veroorzaken, en na veelvuldig contact kunnen ze ook kanker veroorzaken.

Sommige geurstoffen die vrijkomen, zoals pinenen of limoneen, dat in citroenen zit, zijn ook niet ongevaarlijk, zelfs niet in kleine hoeveelheden. Ze irriteren de luchtwegen, veroorzaken allergieën en zijn schadelijk voor waterdieren. Opnieuw presteerden conventionele producten gemiddeld slechter.

Andere bronnen van VOC’s, zoals wegverkeer, verbranding of industriële processen, geven aanzienlijk meer schadelijke VOC’s af dan schoonmaakproducten. We worden echter meestal direct en regelmatig blootgesteld aan deze laatste. Eerdere studies hebben aangetoond dat schoonmaakproducten en hun uitlaatgassen daarom op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Mensen die vaak of bijna dagelijks schoonmaken op het werk of thuis hebben een grotere kans op allergieën, aandoeningen aan de luchtwegen of longfunctiestoornissen. Een internationaal onderzoek voerde verschillende longfunctietests uit op meer dan 6000 proefpersonen. De vrouwen die 20 jaar lang regelmatig schoonmaakmiddelen hadden gebruikt, vertoonden dezelfde slechte longprestaties als mensen die een jaar lang 20 sigaretten per dag rookten.

Op basis van de nieuwe resultaten en eerdere onderzoeken kunnen enkele aanbevelingen voor actie worden afgeleid, benadrukken de onderzoekers van de Environmental Working Group. Zo zijn schoonmaakmiddelen met een ecologisch label echt beter, zowel voor de gebruiker als voor het milieu. Bovenal moeten producten zonder geurstoffen worden gebruikt. Indien mogelijk moeten we ook gels of vloeistoffen gebruiken in plaats van sprays, omdat deze laatste meer gassen en deeltjes afgeven aan onze luchtwegen. En last but not least moeten kamergeursprays worden vermeden. In plaats daarvan is het beter om de bronnen van onaangename geuren te verwijderen en voldoende te ventileren.

Heeft u een probleem met oplosmiddelen of VOC’s in uw panden of wilt u weten of de totale concentratie VOC’s onder de richtlijnwaarden ligt?

Vraag dan vandaag nog een offerte bij ons aan!

Wij bieden verschillende meetmethoden:

– Meting van TVOC door een van onze medewerkers met elektronische meettoestellen

– Actieve bemonstering met een pomp door een van onze medewerkers en daaropvolgende analyse in het laboratorium voor meer dan 150 verschillende VOC’s

-Passieve bemonstering door u over een langere periode met een batch en daaropvolgende analyse in het laboratorium voor meer dan 150 verschillende VOC’s