CO2-concentratie bereikt historisch hoogtepunt in mei 2021

 

De door de onderzoekers gemeten niveaus zijn de hoogste in vier miljoen jaar.

Ondanks de Coronapandemie bereikte de CO2-concentratie in de atmosfeer van de aarde vorige maand het hoogste niveau sinds het begin van de metingen. Het Mauna Loa Observatorium in Hawaï, dat al sinds 1958 metingen verricht, registreerde de afgelopen maand een gemiddelde van 419 deeltjes per miljoen (ppm), zo meldde de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) maandag.

Mei is typisch de maand met de hoogste kooldioxidegehaltes van het jaar. Afgelopen mei bedroeg het gemiddelde niveau 417 ppm. “We voegen per jaar ongeveer 40 miljard ton CO2 toe aan de atmosfeer,” zei NOAA-wetenschapper Pieter Tans. “Als we een catastrofale klimaatverandering willen voorkomen, moet het uiteindelijke doel zijn het CO2-niveau zo snel mogelijk tot nul terug te brengen.”

De CO2-concentratie in de atmosfeer ligt al sinds mei 2013 boven 400 ppm. Ondanks het klimaatakkoord van Parijs en een groeiend publiek bewustzijn van het probleem, komt er jaar na jaar meer CO2 vrij. Zelfs de daling op het hoogtepunt van de pandemie vorig jaar was onhoudbaar.

De laatste keer dat het CO2-niveau zo hoog was, was 4,1 tot 4,5 miljoen jaar geleden, volgens de NOAA. In die tijd lag de zeespiegel 23,5 meter hoger dan vandaag, was de gemiddelde temperatuur ongeveer vier graden Celsius hoger dan in pre-industriële tijden, en waren er uitgestrekte bosgebieden in wat nu de Arctische toendra is….

Bron: https://research.noaa.gov/article/ArtMID/587/ArticleID/2764/Coronavirus-response-barely-slows-rising-carbon-dioxide

 

Wilt u inzicht krijgen in de CO2-concentraties op uw locatie?

Wij voeren CO2- onderzoeken uit en geven u graag advies.

U kunt hier een offerte aanvragen.